Όταν ξεκίνησα το εσωτερικό μου ταξίδι πριν πολλά χρόνια, έψαχνα έναν τρόπο να δώσω απαντήσεις και λύσεις σε πρακτικά ζητήματα της ζωής που λίγο πολύ όλους μάς απασχολούν:
  • Πώς μπορώ να υλοποιήσω την ζωή που επιθυμώ;
  • Πώς μπορώ να έχω αφθονία;
  • Πώς μπορώ να θεραπεύσω το σώμα μου;
  • Πώς μπορώ να έχω τον σύντροφο των ονείρων μου;
  • Πώς μπορώ να πετύχω στο επάγγελμά μου;
  • Πώς μπορώ να ηρεμίσω από τις χιλιάδες σκέψεις που έχω στο κεφάλι μου κάθε μέρα;
Τι έψαχνα στην ουσία; την ευτυχία, την χαρά και την αγάπη. Τότε πίστευα πως μόνο μέσα από την υλική αποκατάσταση θα γινόμουν ευτυχισμένη.
Πολλές επιθυμίες μου έγιναν πραγματικότητα αλλά η ευτυχία, η χαρά και η αγάπη ποτέ δεν εδραιώθηκαν. Ήταν αντανακλάσεις του φωτός… και όπως όλες οι αντανακλάσεις, έρχονται και φεύγουν.
Με το πέρασμα των χρόνων, κατάλαβα πως ο υλικός κόσμος δεν μπορούσε να μού προσφέρει την αληθινή ουσία της ζωής. Δοκίμασα πολλά εσωτερικά συστήματά πεποίθησης και φιλοσοφίες όπου για λίγο με “ανέβαζαν” και μετά πάλι έπεφτα στην βασανιστική αναζήτηση για την ευτυχία.
Κάποια στιγμή, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Είμαι Εκείνο» του Nisargadatta Maharaj. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο εσωτερικός μου κόσμος συγκλονίστηκε και ό,τι πίστευα ως τότε… ό,τι θεωρούσα δεδομένο… κατέρρευσε.
Και η κατάρρευση έφερε μεγάλη χαρά στη ζωή μου γιατί δεν χρειαζόταν πλέον να ψάχνω να βρω απαντήσεις και λύσεις από έναν κόσμο που άλλαζε συνεχώς. Δεν χρειαζόταν να συσσωρεύω γνώσεις και να αναζητώ πρακτικές για να πετύχω το ένα ή το άλλο. Δεν χρειαζόταν να ρωτάω ή να ζητώ. Αρκούσε μόνο τούτο: να στραφώ ολοκληρωτικά μέσα μου και να δω πως η ευτυχία, η χαρά και η αγάπη βρίσκονταν εκεί. Από πάντοτε βρίσκονταν εκεί.
Και τότε αναγνώρισα την μόνη, αληθινή πραγματικότητα: Είμαι το Απεριόριστο Ον. Δεν έχω γεννηθεί ούτε θα πεθάνω. Ο κόσμος είναι μια προβολή του Όντος και οι περιορισμένες μου αισθήσεις τον νομίζουν αληθινό. Δεν είμαι το σώμα, οι σκέψεις, ο νους. Και τα πάντα είναι άξια αγάπης, όπως ακριβώς εκδηλώνονται.
Είναι η βαθύτερη κατάσταση ύπαρξης που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως όλα είναι αγάπη… κι αυτό αγκαλιάζει τα πάντα. Έναι ο τρόπος να βάλεις στην άκρη κάθε γνώση και απλά να είσαι. Είναι ο τρόπος να ζεις την ζωή. Δεν είναι μια ακόμη φιλοσοφία. Είναι εμπειρία που συνοψίζεται ως εξής:
Είσαι ο απέραντος ωκεανός της συνειδητότητας, ύπαρξης, ευδαιμονίας… και οι εμπειρίες σου αλλά κι εσύ ο ίδιος, είστε τα κύματα στην επιφάνεια του ωκεανού. Συνειδητοποίησε πως είσαι ο ωκεανός και θα ξυπνήσεις από την ψευδαίσθηση πως είσαι το κύμα… τόσο απλά.
Το να στραφώ προς τα μέσα μου και να συνειδητοποιήσω τούτη την αλήθεια, δεν με έκανε πλούσια ούτε και εξαφάνισε τις προκλήσεις της ζωής. Μα η ευτυχία, η χαρά και η αγάπη εδραιώθηκαν.
Όταν συνειδητοποιείς πως είσαι ο ωκεανός, καμία πρόκληση, σκέψη ή συναίσθημα δεν είναι ικανά να σου χαλάσουν την ημέρα. Παραμένεις ήρεμος, αγαπώντας ό,τι κι αν συμβαίνει ή έρχεται. Και αγαπάς τα πάντα. Μπορείς να αγαπήσεις ακόμη και τον πιο δύσκολο άνθρωπο. Χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Χωρίς να ψάχνεις λόγους για να αγαπήσεις. Η αγάπη είναι τόσο φυσική όσο είναι και η αναπνοή… έρχεται αυθόρμητα.
Είμαστε η προβολή του Απεριόριστου Όντος και παίζουμε ένα παιχνίδι. Το ElenaEra.com/gr είναι αφιερωμένο σε πληροφόρηση γύρω από αυτήν την εμπειρία. Μαζί με τον Νίκο Πνευματικό, μεταφράζουμε και γράφουμε.
Η γνώση που μοιράζεται μέσα από εδώ δεν είναι ένα ελαφρύ ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα… Είναι πληροφόρηση που χρειάζεται να την στοχαστείς και να την αφήσεις να διευρυνθεί μέσα σου… και τότε μετουσιώνεται σε εμπειρία.
Με αγάπη
Έλενα Έρα