Πολλά απρόβλεπτα γεγονότα συμβαίνουν στη ζωή μας. Μια μέρα, ένα απρόβλεπτο γεγονός με τάραξε. Αυτό που ένιωσα είναι ένα σοκ· ούτε λύπη, ούτε απογοήτευση. Απλά ένα σοκ. Ένα απρόβλεπτο γεγονός ήρθε στο μονοπάτι μου και εγώ έπρεπε να δω τι θα κάνω. Και το σοκ με έφερε σε μια πλήρη, εσωτερική ακινησία.
Και τότε συνειδητοποίησα ως τα βάθη της ψυχής μου τούτο: όλα είναι όπως πρέπει να είναι. Μέχρι στιγμής απλά το έλεγα γιατί το πίστευα. Από τότε όμως, αυτή η συνειδητοποίηση αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το θεϊκό σχέδιο. Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα-Έλενα χρειάζεται να συμβούν γιατί έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον πλανήτη Γη: ό,τι σπέρνεις, θερίζεις. Κάρμα.
Σαν ψυχές, έχουμε περάσει μέσα από πολλές ενσαρκώσεις. Ποιος ξέρει τι έχουμε κάνει· και καλά και κακά. Οι εμπειρίες έχουν δημιουργήσει εντυπώματα στην ψυχή μας και πορευόμαστε σύμφωνα με αυτά. Ο χρόνος στρογγυλεύει όλους τους λογαριασμούς, λέει ο Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ. Και χρειάζεται χρόνο η ψυχή να σβήσει τα παλιά και να γράψει καινούρια.
Όλες οι εμπειρίες που έχουμε είναι σχεδιασμένες να συμβούν. Δεν έχουμε έλεγχο πάνω τους. Ακόμη κι όταν νομίζεις πως επεμβαίνεις σε μια εμπειρία με μια απρόβλεπτη απόφαση, δεν είναι τόσο απρόβλεπτη όσο το νομίζεις. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι πριν καν αποφασίσουμε αν θα σηκώσουμε το δεξί χέρι ή το αριστερό, ο νους γνωρίζει ήδη τι χρειάζεται να επιλεχθεί.
Οπότε πάρε μια βαθιά ανάσα και χαμογέλασε. Ένα σενάριο έχει γραφτεί για σένα κι εσύ απλά το ζεις. Ο σεναριογράφος δεν ζήτησε τη γνώμη σου. Όμως είσαι ο σκηνοθέτης της ζωής σου και μπορείς να αποφασίσεις πώς το σώμα σου θα αντιδράσει απέναντι σε ό,τι συμβαίνει. Έχεις 100% ελεύθερη βούληση όσον αφορά τον τρόπο που θα αντιδράσεις απέναντι στην εμπειρία.
Οι πιο βαθιές συνειδητοποιήσεις συμβαίνουν συνήθως μετά από ένα σοκ. Και ευτυχώς, στο σενάριο της ζωής μας έχουμε πολλά τέτοια. Είναι δυνατά σκουντήματα για να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως ο σεναριογράφος, ο ηθοποιός, η σκηνή του θεάτρου και οι θεατές, είναι όλα αυτά το Απεριόριστο Ον, ο Εαυτός, ο Θεός που προβάλλει έναν κόσμο ψευδαίσθησης. Κι εμείς είμαστε το Απεριόριστο Ον.
Πολλά διαβάζουμε και πιστεύουμε αλλά λίγες είναι οι στιγμές που πραγματικά συνειδητοποιούμε αυτά που διαβάζουμε. Όμως είναι σημαντικό να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πληροφόρηση, να αναρωτιόμαστε, να αφήνουμε την γνώση να απορροφηθεί μέσα μας γιατί κάποια στιγμή, κάτι θα συμβεί και τότε όλα θα ξεκαθαρίσουν. Η άμμος στρώθηκε και η δύναμη του κεραυνού θα την αλλάξει και θα την μετατρέψει σε γυαλί.
Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένα λάθος από όσα συμβαίνουν στην ανθρώπινη εμπειρία σου. Είμαστε εδώ για να τινάξουμε και το παραμικρό ψίχουλο από τις τσέπες και πολλές φορές χρειάζεται – ένα αόρατο χέρι – να μάς κρατήσει από το πόδι με το κεφάλι προς τα κάτω, ώστε να σιγουρευτεί πως όλα τα ψίχουλα έχουν πέσει.
Πέρα από το ατομικό κάρμα, υπάρχει το οικογενειακό, το συλλογικό και πάει λέγοντας. Είμαστε εύθραυστες υπάρξεις κάτω από την επιρροή δυνάμεων πέραν της αντίληψής μας. Όμως μέσα μας έχουμε μια δύναμη που ξεκαθαρίζει το νου, διώχνει τις ομίχλες και μας φωτίζει να συνειδητοποιήσουμε τούτο: είμαστε Εκείνο που προβάλλει τον κόσμο.
Όταν κάνεις το καθήκον σου σύμφωνα με το σενάριο που εξελίσσεται στην παρούσα στιγμή και μόνο, η έμπνευση, η ιδέα, η βοήθεια και ό,τι άλλο χρειαστείς, έρχεται αυθόρμητα. Ενώ όταν εστιάζεσαι να επηρεάσεις την ύλη και τον κόσμο, δημιουργείς αντίσταση. Αφέσου στον κοσμικό χορό.
Κάνε το χρέος σου. Όταν έρχεται αυτό ή εκείνο, κάνε ό,τι χρειάζεται και μετά άφησέ το. Όλος ο κοσμικός χορός συμβαίνει τούτη τη στιγμή. Μην τη χάνεις. Ό,τι και να σου φέρνει, απλήρωτους λογαριασμούς, μια απώλεια, μια διαλυμένη σχέση… μην χάνεις ποτέ την παρούσα στιγμή. Όλες οι δυνατότητες, όλη η αγάπη, όλο το μεγαλείο της Ύπαρξης, Συνειδητότητας, Ευδαιμονίας, βρίσκεται σε τούτη εδώ τη στιγμή που έχει μεταφραστεί σε μια απώλεια, σε μια διαλυμένη σχέση, σε απλήρωτους λογαριασμούς. Ο κοσμικός χορός φέρνει σε ύπαρξη άβυσσο και ουράνια.
Με αγάπη
Έλενα