Όταν λέω τη λέξη αφοσίωση, ίσως να φέρνεις συγκεκριμένες εικόνες στο νου σου, ίσως εικόνες ψαλμωδιών, υποκλίσεων, προσευχών ή κάποιου είδους προφορών ή έκφρασης. Η αφοσίωση δεν είναι μόνο κάτι που μπορούμε να εκφράσουμε, δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που εκφράζει την αφοσίωση αλλά μια στάση ζωής. Και αυτή η στάση ζωής αποτελεί μια στενή σχέση με ό,τι είναι αυτό στο οποίο είναι στραμμένη η προσοχή μας.
Αυτό μπορεί να είναι αφοσίωση στο οτιδήποτε· μπορεί να νιώθεις αφοσίωση προς κάποιον αγαπημένο, προς μια δραστηριότητα, προς μια αναζήτηση ή ένα ερώτημα ή προς κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί, την προσευχή. Ό,τι κι αν είναι αυτό, όσον αφορά τη δραστηριότητα με την οποία καταπιάνεσαι, το άτομο ή το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου, αυτή η αφοσίωση είναι η στενή σχέση και η σύνδεση με αυτή τη δραστηριότητα, την εμπειρία ή το άτομο.
Αυτή η στάση τής σύνδεσης αποτελεί μια πολύ στενή σχέση και απαιτεί την αμέριστη προσοχή κάποιου, χρόνο κι ενέργεια· απαιτεί την ολότητά του και όλο του το είναι.
Mukti
Σχόλιο από Έλενα: το να αφοσιώνεσαι σε κάτι, σημαίνει πως του δίνεις χώρο και χρόνο να το μάθεις, να σε μάθει, να το εξερευνήσεις και στο τέλος – αν αφορά τον υλικό κόσμο – να το εξαντλήσεις. Δώσε όλη σου την προσοχή σε ό,τι τραβάει το ενδιαφέρον σου και μείνε μαζί του για λίγο. Και κάποια στιγμή, θα θελήσεις να αφοσιωθείς στην μία και μόνη αλήθεια, στην εξερεύνηση του δρόμου που αποκαλύπτει το Απεριόριστο Ον μέσα σου.