Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, πολλές φορές νιώθει να βουλιάζει σε ένα χάος. Πολύπλοκες διαδικασίες σκέψεων ενεργοποιούνται, σκεπάζοντας τη διαύγεια του ανώτερου νου ο οποίος θα μπορούσε να φέρει μια εντελώς διαφορετική οπτική σε αυτό που συμβαίνει. Είναι η φύση του εγώ να φέρνει τη σύγχυση και να βλέπει αδιέξοδα και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει.
Το εγώ δεν αλλάζει, μόνο υπερβαίνεται.
Όταν ο άνθρωπος βλέπει τη ζωή μέσα από τον ανώτερο νου, μπορεί να διακρίνει την αρμονία που υπάρχει ακόμη και στο χάος. Ακόμα και η σύγχυση, ακόμα και τα αδιέξοδα έχουν αρμονία. Κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό όπως ακριβώς εκδηλώνεται, όποια εμπειρία κι αν φέρει.
Ο ανώτερος νους είναι σαν τη στοργική μητέρα όπου με το χαμόγελο και την απαλή φωνή, προτρέπει το παιδί της να αφήσει το παιχνίδι με τις λάσπες και να μπει μέσα στο σπίτι για να πλυθεί. Το εγώ είναι οι λάσπες και ο άνθρωπος το παιδί. Με υπομονή και χαμόγελο, ο ανώτερος νους προτρέπει τον άνθρωπο να απομακρυνθεί από το εγώ και να στρέψει την προσοχή του προς τα μέσα. Στην πηγή της αρμονίας μέσα του.
Κάθε φορά που χάνεις τις ισορροπίες σου, συγχύζεσαι ή αγχώνεσαι, να θυμάσαι πως είναι το εγώ που δημιουργεί όλα αυτά στο σώμα. Το εγώ είναι ο κατώτερος νους και διαφεντεύει τον άνθρωπο, μέχρι που εκείνος συνειδητοποιήσει πως υπάρχει ο ανώτερος νους. Ο κατώτερος νους δεν μπορεί να σβήσει ως λειτουργία και δεν μπορεί να αλλάξει σε κάτι άλλο. Μπορεί μόνο ο άνθρωπος να τον υπερβεί. Δηλαδή ενώ υπάρχει, να μη του δίνει καμία απολύτως σημασία.
Το εγώ δημιουργεί την ανισορροπία στο σώμα που μεταφράζεται σε ασθένειες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζήλια, αλαζονεία και όλα τα συναισθήματα. Το εγώ δημιουργεί όλες τις σκέψεις στο κεφάλι μας. Το εγώ είναι ο θόρυβος της ζωής. Όμως, αν στραφείς μέσα σου και ενεργοποιήσεις τις ανώτερες ποιότητες του νου, θα διαπιστώσεις πως η ζωή μεταμορφώνεται. Θα εκπλαγείς με την ομορφιά που υπάρχει ακόμη και στο χάος. Ό,τι σου συμβαίνει θα βιώνεται πολύ διαφορετικά. Ακόμη και τα εγώ των άλλων δεν θα σε ενοχλούν.
Χάος υπάρχει όταν βλέπεις τη ζωή μέσα από το εγώ. Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια του Σύμπαντος και θα νιώσεις πληρότητα και ευδαιμονία.
Το Σύμπαν δεν έχει εγώ. Μόνο αγάπη.
Με αγάπη,
Έλενα