Μερικές σταγόνες έμπνευσης με όλες τις ευλογίες να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου…
Μοιράσου την σελίδα

Η ιστορία τού Νικόδημου

Θυμάστε την ιστορία τού Νικόδημου; Ήταν ένας πολύ πλούσιος Φαρισαίος ο οποίος φοβόταν να ακολουθήσει τις διδασκαλίες τού Ιησού. Πήγε σ’ εκείνον πολλές φορές αλλά φοβόταν να ακολουθήσει τις διδασκαλίες του επειδή κατείχε γη, σπίτια, γελάδια και πρόβατα. Ήθελε όμως και αυτά που είχε να προσφέρει ο Ιησούς. Επειδή είχε συνειδητοποιήσει πως γερνούσε και πως σύντομα θα πέθαινε. Ήθελε να μάθει την αλήθεια. Δεν ήθελε να τον βλέπουν οι φίλοι και οι δικοί του άνθρωποι να κάνει παρέα με τον Ιησού. Πήγε λοιπόν μια σκοτεινή νύχτα να τον δει και είπε, “Δάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να δω τη βασιλεία των ουρανών”; Δηλαδή τι πρέπει να κάνω για να φτάσω στην αυτοπραγμάτωση, να αφυπνιστώ. Ο Ιησούς όμως τον ήξερε και συνειδητοποίησε ότι ήταν αδύνατον στη ζωή του να αποδεχτεί αυτές τις διδασκαλίες και να απελευθερωθεί. Έτσι τον κοίταξε και του είπε, “Πρέπει να δώσεις όλα όσα έχεις στους φτωχούς και να με ακολουθήσεις”. Αυτό δεν μπορούσε να το αντέξει ο Νικόδημος. Η ιστορία λέει πως έφυγε μακριά και δεν ξαναγύρισε.
Τώρα κοιτάξτε τη ζωή σας, τι φοβάστε να αποχωριστείτε; Ο Ιησούς δεν εννοούσε πως πρέπει να δώσετε τα υπάρχοντά σας στους φτωχούς. Εννοούσε πως πρέπει να αποχωριστείτε νοητικά τα πάντα και να γίνετε απλοί. Ένας φτωχός δεν κατέχει τίποτα και συνήθως δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα, εκτός από το να αποκτήσει χρήματα. Ο Ιησούς λοιπόν εννοούσε πως πρέπει να διώξετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας δένουν με αυτό τον κόσμο και τα υπάρχοντά σας. Ο Νικόδημος όμως δεν μπορούσε να το κάνει αυτό, δεν μπορούσε να τα αποχωριστεί. Βλέπετε λοιπόν πως δεν χρειάζεται να αποχωριστείτε ή να δωρίσετε τα υπάρχοντά σας. Όλα γίνονται νοητικά. Πρέπει νοητικά να απαρνηθείτε τα πάντα.
― Robert Adams
May 18th, 2019|

Μικρές Επιγνώσεις

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για καμία εκπαίδευση. Η συνειδητότητα είναι πάντοτε μαζί σου. Με τον ίδιο τρόπο που δίνεις προσοχή στον εξωτερικό κόσμο, δώσε και στον εσωτερικό. Καμία νέα ή ειδική επίγνωση δεν είναι απαραίτητη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι συνειδητός στο ότι είσαι συνειδητός. Μην παρεξηγήσεις την απλότητα της συμβουλής. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το θάρρος να εμπιστευθούν εκείνο που είναι αθώο και απλό.
―  Nisargadatta Maharaj

 

May 11th, 2019|

Υπενθύμιση-

Αφιερώσου σε κάθε στιγμή που εκδηλώνεται. Μην επιλέγεις τις στιγμές που θες να δώσεις την προσοχή σου. Θα σε διδάξει να παραμένεις στον παρόντα χρόνο και μόνο.
May 11th, 2019|

Πώς να ζητήσεις τις καλύτερες συμβουλές… από τον εαυτό σου

Υπάρχουν στιγμές που αναζητάς απεγνωσμένα μια συμβουλή, μια καλή κουβέντα για να πάρεις κουράγιο και να ανεχτείς τις προκλήσεις που σου συμβαίνουν τούτη τη στιγμή. Και δεν έχεις κανέναν να σου πει τι να κάνεις και πώς να το διαχειριστείς αλλά ούτε και μπορείς να πληρώσεις έναν ειδικό για να σε συμβουλεύσει.
Ευτυχώς. Γιατί ήρθε η στιγμή να απευθυνθείς στον καλύτερο σύμβουλο που υπάρχει για σένα, πάντοτε διαθέσιμο 24/7. Στον εαυτό σου.
Και πώς το κάνεις αυτό; Πολύ απλά. Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, πάρε το καφεδάκι σου, το τσάι σου, το τσιγάρο σου… και δώσε ραντεβού με τον εαυτό σου. Πώς θα έκανες με έναν φίλο / μια φίλη για να πείτε τα μυστικά σας; Βγες στον μπαλκόνι ή κάθισε στο σαλόνι ή κλείσου στην τουαλέτα αν μοιράζεσαι τον χώρο με άλλους. Φρόντισε να είσαι μόνος / μόνη για να μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος και να μη σε απασχολεί τι θα ακούσει κάποιος άλλος που βρίσκεται μαζί σου στον ίδιο χώρο.
Άρχισε να μιλάς για όλα όσα σε απασχολούν. Έκφρασε τα παράπονά σου, περίγραψε το χάος που νιώθεις. Άσε τα συναισθήματα και τον λόγο να ρέουν. Και κυρίως, κάνε πολλές ερωτήσεις.
“Πώς να διαχειριστώ τούτη την κατάσταση;”
“Τι να κάνω όταν η σχέση μου με παραμελεί;”
“Δεν έχω χρήματα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Νιώθω απελπισία. Τι να κάνω;”
Και τότε, ένα κανάλι ανοίγει ανάμεσα σε εσένα και την εσωτερικευμένη διάσταση του εαυτού σου που εκείνη τη στιγμή προσωποποιείται ως ο καλύτερος σύμβουλος που θα μπορούσες να είχες ποτέ. Όλα όσα διάβασες ή έχεις ακούσει κατά καιρούς ή σου έχουν πει, έρχονται στην επιφάνεια. Και ακόμη καλύτερα… έρχονται στην επιφάνεια και πράγματα που ούτε τα είχες σκεφτεί ποτέ.
Ο εσωτερικευμένος εαυτός που σου μιλάει δεν είναι κάτι ανώτερο από σένα ούτε μια οντότητα ούτε μια φαντασία. Η εσωτερική διάσταση του εαυτού σου εκφράζεται μέσα από τον ανώτερο νου σου, με τον ίδιο τρόπο που το εγώ εκφράζεται μέσα από τον κατώτερο νου.
Υπάρχουν βήματα στην εσωτερική εξέλιξη. Πρώτα συνειδητοποιείς την ύπαρξη του κατώτερου νου (εγώ). Μετά συνειδητοποιείς πως μπορείς να λειτουργήσεις και από το επίπεδο του ανώτερου νου. Ας μείνουμε σε αυτά τα δύο προς το παρόν. Ο ανώτερος και ο κατώτερος νους εκτίθενται στις ίδιες ακριβώς εμπειρίες (μια νέα σχέση, μια απώλεια, ένα δράμα, μια χαρά κτλ.) αλλά αντιδρούν εντελώς διαφορετικά.
Μοιάζει σαν να βλέπεις την ίδια ταινία με διαφορετικούς υπότιτλους κάθε φορά. Το εγώ ταυτίζεται με τον κόσμο· τα πιστεύει όλα μέχρι το κόκκαλο. Όταν λοιπόν γυρνάει ο διακόπτης προς το εγώ, τα σχόλιά του φυσικά είναι ανάλογα. Ζει υπερβολικά τη χαρά όπως ζει υπερβολικά και τη θλίψη. Δημιουργεί δράμα και καθορίζεται μέσα από αυτό. Και όταν περνάει μέσα από τις σκοτεινές νύχτες της ψυχής και βγαίνουν στην επιφάνεια φόβοι, ενοχές, ανασφάλειες και αυτοκαταστροφικές τάσεις, εκεί είναι που το εγώ κάνει μεγάλο πανηγύρι. Και έτσι, ο άνθρωπος παγιδεύεται και δεν βλέπει διέξοδο πουθενά.
Ο διάλογος με τον εαυτό σου, σε βοηθάει να γυρίσεις τον διακόπτη στον ανώτερο νου και μια αχτίδα φωτός να λάμψει στο χάος που βιώνεις. Για να πετύχει όμως, χρειάζεται ήδη να έχεις μάθει να λειτουργείς με τον ανώτερο νου, να έχεις μάθει δηλαδή να εσωτερικεύεσαι, ειδάλλως ο διάλογος που θα κάνεις θα είναι με το εγώ σου. Θα εκπλαγείς με την πληροφόρηση που θα φέρεις στην επιφάνεια. Είναι μια σημαντική ανάσα. Το χάος θα έρχεται και θα φεύγει, μεταμφιεσμένο σε διάφορα γεγονότα της ζωής. Μάθε λοιπόν να ανασαίνεις.
Όσο εξασκείσαι να λειτουργείς με βάση τον ανώτερο νου, τόσο περισσότερο εδραιώνεσαι στην κατάσταση της παρατήρησης. Όταν εσωτερικεύεσαι, γίνεσαι ο παρατηρητής της ζωής. Ο αιώνιος, αμετάβλητος, απερίσπαστος, αναλλοίωτος παρατηρητής. Αποστασιοποιείσαι από την ανάγκη να σχολιάζεις ό,τι συμβαίνει, να χωρίζεις τις εμπειρίες σε καλές ή κακές και τότε σβήνουν και οι επιθυμίες.
Ο παρατηρητής είναι το τελευταίο επίπεδο της ανθρώπινης εμπειρίας και το πρώτο βήμα έξω από το matrix, έξω από την ψευδαίσθηση του κόσμου.
Με αγάπη
Έλενα
May 5th, 2019|

Δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις

Οι πνευματικοί αναζητητές είναι μερικοί από τους πιο προληπτικούς ανθρώπους στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στους πνευματικούς δασκάλους με πολλές κρυμμένες πεποιθήσεις, ιδέες και εικασίες, τις οποίες και ψάχνουν υποσυνείδητα να επιβεβαιώσουν. Και αν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν αυτές τις πεποιθήσεις, σχεδόν πάντα αντικαθιστούν τις παλιές ιδέες με νέες, πιο πνευματικές, σκεπτόμενοι πως αυτές οι νέες ιδέες είναι πολύ πιο αληθινές από τις παλιές.
Ακόμα κι αυτοί που είχαν βαθιές πνευματικές εμπειρίες και αφυπνίσεις, τις περισσότερες φορές ο νους τους εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένος  σε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να κρατηθεί από την ασφάλεια των γνωστών, των αποδεκτών ή των αναμενόμενων πραγμάτων. Είναι αυτή η προσκόλληση στην ασφάλεια σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές μορφές της η οποία περιορίζει την οπτική τής διαφώτισης και διατηρεί μια κατάσταση εσωτερικής διαίρεσης που είναι η αιτία όλων των δεινών και της σύγχυσης.
Πρέπει να θέλετε να μάθετε την αλήθεια περισσότερο απ’ όσο θέλετε να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να έχετε πλήρη επίγνωση τους γεγονότος ότι δεν είστε τίποτα άλλο από την ίδια την αφύπνιση.
Λίγο μετά από τότε που ξεκίνησα τις διδασκαλίες, παρατήρησα πως όλοι όσοι έρχονταν να με δουν είχαν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων οι οποίες διαστρέβλωναν την αντίληψή τους και περιόριζαν το πεδίο τής πνευματικής τους αναζήτησης. Το πλέον εκπληκτικό ήταν πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα κι εκείνοι που είχαν βαθιές και έντονες εμπειρίες πνευματικής αφύπνισης, συνέχιζαν να μένουν προσκολλημένοι στις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις οι οποίες περιόριζαν το βάθος των εμπειριών και εκφράσεων της πραγματικής αφύπνισης.
Με το πέρασμα του χρόνου άρχιζα να βλέπω πόσο λεπτοφυές και δύσκολο ήταν για τους περισσότερους αναζητητές να βρίσκουν το θάρρος να αμφισβητούν κάθε ιδέα και πεποίθηση σχετικά με την πραγματική φύση τού εαυτού τους, του κόσμου, των άλλων, ακόμα και της ίδιας της διαφώτισης. Μέσα σχεδόν σε κάθε άνθρωπο, κάθε θρησκεία, κάθε ομάδα, κάθε διδασκαλία και κάθε δάσκαλο, υπάρχουν ιδέες, πεποιθήσεις και εικασίες οι οποίες απροκάλυπτα ή κρυφά δεν είναι ανοιχτές σε αμφισβητήσεις. Συχνά, αυτές οι αναμφισβήτητες πεποιθήσεις κρύβουν δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις οι οποίες προστατεύουν κάτι που είναι αναληθές, αντιφατικό ή χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για κάποια συμπεριφορά που είναι λιγότερο διαφωτισμένη.
Η δυσκολία τής διαφώτισης δεν έγκειται απλά στο να ρίξουμε απλά μια ματιά στην κατάσταση αφύπνισης, ούτε στο να τη βιώνουμε συνεχώς αλλά στο να είμαστε και να την εκφράζουμε ως ο εαυτός μας με τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να βγούμε από την κρυψώνα μας πίσω από οποιαδήποτε δεισιδαιμονία και προκατάληψη και να βρούμε το θάρρος να αμφισβητήσουμε τα πάντα, αλλιώς θα συνεχίσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις οι οποίες διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας και την έκφραση αυτού που είναι παντοτινά αφυπνισμένο.
― Adyashanti
May 5th, 2019|

Υπενθύμιση-

Όταν συμβαίνουν οι σκοτεινές νύχτες της ψυχής, είναι σαν μια γέννα. Ο πόνος και η σύγχυση έρχονται στην επιφάνεια και μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Μα τα πάντα ξεκαθαρίζουν και ηρεμούν μόλις ο νέος άνθρωπος γεννιέται.
May 5th, 2019|

Μικρές Επιγνώσεις

Να βλέπεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα όπως ένα τρένο που μπαίνει στον σταθμό και μετά φεύγει. Να είσαι σαν τον σταθμό και όχι σαν τον επιβάτη του τρένου.

 

May 5th, 2019|

Όταν το φως διαπερνά τις σκιές του νου

Χρειάζεται να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου όταν τα δύσκολα κομμάτια σου βγαίνουν στην επιφάνεια. Υπάρχουν στιγμές που το αποτέλεσμα της εσωτερικής σου εργασίας κορυφώνεται σε τούτη ακριβώς τη στιγμή· τη στιγμή που αναδύονται φόβοι, αμφιβολίες, θυμός, επιθυμίες… τις στιγμές που αναδύονται οι σκιές. Τούτες είναι οι πιο πολύτιμες στιγμές του ταξιδιού σου ως ψυχή καθώς ήρθε η ώρα να περάσεις από μέσα τους και να τις αποδεχτείς.
Ήρθε η στιγμή να τολμήσεις να κοιτάξεις την σκοτεινή σου πλευρά στα μάτια και να περάσεις συνειδητά από μέσα της. Όταν είσαι θυμωμένος, στεναχωρημένος, σε προβληματίζει κάτι ή ξυπνάς με μια επίμονη ανησυχία κάθε μέρα, πιστεύεις πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποσπάσεις το νου από την σκιά τούτη. Να πεις έναν καφέ, να ακούσεις μουσική, να βγεις έξω για ψώνια, να βγεις έξω με την παρέα, να ανοίξεις την τηλεόραση ή να φας. Ο εγωικός νους κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να αποφύγει εκείνο που ο ίδιος δημιούργησε.
Και τότε αναρωτιέσαι: Πού είναι όλη η εσωτερική πρόοδος που νόμιζα πως είχα; Γιατί παρασύρομαι από τις σκιές τούτες; Γιατί νιώθω να πηγαίνω πολλά βήματα πίσω;
Αντιθέτως… τότε είναι που πηγαίνεις μπροστά γιατί τώρα έχεις όλη την δύναμη και την εμπιστοσύνη να περάσεις μέσα από τις σκιές. Μοιάζει με το φανάρι που τώρα είσαι έτοιμος να κρατήσεις και να διασχίσεις το σκοτεινό δάσος.
Αντί να προσπαθήσεις να ξεχαστείς ή να σκεπάσεις τούτες τις σκιές, τόλμησε να τις κοιτάξεις στα μάτια. Σταμάτησε κάθε σου δραστηριότητα και παρατήρησε τις σκέψεις σου, τις ανησυχίες σου, τις εμμονές, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις αμφιβολίες και οτιδήποτε άλλο. Κάθισε κάπου ήσυχα και απλά παρατήρησέ τες. Μην προσπαθείς να ηρεμήσεις ή να σκεφτείς πνευματικές γνώσεις ή οτιδήποτε άλλο έχεις διαβάσει. Οι σκέψεις είναι ενέργεια και χρειάζεται να ρέει. Όταν φέρνεις αντίσταση, δυναμώνεις τις σκέψεις.
Με τον ίδιο τρόπο που αφήνεσαι στην απόλαυση μιας όμορφης στιγμής, άφησε τον εαυτό σου να βυθιστεί και στις άσχημες στιγμές. Χωρίς όμως την συνειδητή παρατήρηση, η πράξη τούτη θα σε παρασύρει και θα σε καταθλίψει. Χρειάζεται να εξασκείς την στάση του παρατηρητή κάθε μέρα ώστε να μπορείς να τον εφαρμόζεις όταν βγαίνουν οι σκιές στην επιφάνεια… κι ακόμη περισσότερο, όταν συμβαίνουν τα ευχάριστα στη ζωή.
Οι σκέψεις είναι εκεί, τα γεγονότα που δεν σου αρέσουν είναι εκεί κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αποδέξου πως τα πράγματα είναι όπως είναι. Τα γεγονότα είναι όπως είναι. Οι σκέψεις είναι όπως είναι. Κάνε το καλύτερο που μπορείς, μην μένεις αδρανής στις προκλήσεις. Και μετά άφησε το αποτέλεσμα στο άγνωστο.
Σε ποιον συμβαίνουν οι σκέψεις; Σε ποιον συμβαίνουν οι εμπειρίες; Σε ποιον συμβαίνει ο φόβος, οι εμμονές; Στον απέραντο ωκεανό της Συνειδητότητας, Ευδαιμονίας, Ύπαρξης. Βυθίσουν στην ευδαιμονία του νερού.  Η ανθρώπινη εμπειρία είναι μια προβολή που την βιώνουμε στο νου μας, όσο αληθινή κι αν μοιάζει. Σποραδικά το πέπλο τραβιέται και η αλήθεια αποκαλύπτεται. Έστω και για μια στιγμή, ο νους φωτίζεται και υπερβαίνεται.
“Συνειδητοποιήστε πως ο εαυτός σας είναι ο ωκεανός της συνείδησης, στον οποίο συμβαίνουν τα πάντα. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Λίγη προσοχή, στενή παρατήρηση του εαυτού σας και θα δείτε ότι κανένα συμβάν δεν υπάρχει έξω από τη συνείδησή σας”. ― Sri Nisargadatta Maharaj.
Με αγάπη,
Έλενα
April 21st, 2019|

Πώς να είσαι ο Εαυτός

Υπάρχει ένας Εαυτός.
Οι άνθρωποι μπορεί να τον λένε με διάφορα ονόματα: Νιρβάνα, Συνειδητότητα – Ευδαιμονία – Ύπαρξη, Απεριόριστο Ον, Θεός.
Του δίνουν διάφορα ονόματα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι πώς τον ονομάζεις εσύ.
Πρέπει να είσαι αυτός ο εαυτός που πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Πρέπει να υψώνεις τον εαυτό σου σε εκείνο το μέρος όπου δεν υπάρχει κόσμος, σύμπαν, κανένας άνθρωπος, κανένας νους.
Πραγματικά δεν έχει σημασία τι πνευματικές ασκήσεις κάνεις, αν ασκείσαι στο ζεν, στον Ταοϊσμό, στον μυστικιστικό Χριστιανισμό ή στην Καμπάλα. Δεν έχει σημασία σε τι ασκείσαι.
Τι κάνεις όμως με αυτή την άσκηση; Βουτάς βαθιά μέσα σου για να βρεις την πραγματικότητά σου; Ή ακόμα διαβάζεις πολλά βιβλία, πηγαίνεις σε πολλές διαλέξεις και στην ουσία μπερδεύεσαι περισσότερο;
Άσε τον κόσμο στην ησυχία του.
Μην προσπαθείς να διορθώσεις τον κόσμο. Όταν λέω να διορθώσεις τον κόσμο, εννοώ να διορθώσεις τους ανθρώπους, τις τοποθεσίες ή τα πράγματα.
Όλα έχουν την τάση να εξισορροπούνται. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι στο σύμπαν με τους οποίους φροντίζεται μόνο του. Υπάρχει μια δύναμη και μια παρουσία που ξέρει τον τρόπο κι εσύ καλείσαι να παραδοθείς σε αυτή τη δύναμη, σε αυτή την παρουσία.
Απόλυτη παράδοση. Δεν είναι δική μου θέληση αλλά δική Σου. Αυτή είναι η σπουδαιότερη διδασκαλία κάθε συστήματος.
Όταν παραιτείσαι από το εγώ σου και παραδίνεσαι απόλυτα επιτρέποντας στις υπάρχουσες δυνάμεις να σε καθοδηγήσουν, να σου δείξουν τον δρόμο, να σε φροντίσουν και να ξεδιπλωθούν μέσα από εσένα, όλα θα πάνε καλά.
― Robert Adams
April 20th, 2019|

Υπενθύμιση-

Όταν εσωτερικεύεσαι, γίνεσαι ο παρατηρητής της ζωής. Ο αιώνιος, αμετάβλητος, απερίσπαστος, αναλλοίωτος παρατηρητής. Αποστασιοποιείσαι από την ανάγκη να σχολιάζεις ό,τι συμβαίνει, να χωρίζεις τις εμπειρίες σε καλές ή κακές και τότε σβήνουν και οι επιθυμίες. Όταν όλα όσα εκδηλώνονται είναι άξια αγάπης, γιατί να θες να υλοποιήσεις κάτι άλλο; Μην φοβάσαι, η ζωή σου εξελίσσεται όπως πρέπει να εξελιχθεί και οι εμπειρίες που έχεις είναι σύμφωνα με την χορογραφία του δικού σου, κοσμικού χορού που έχει γραφτεί αποκλειστικά για σένα.
April 19th, 2019|
Load More Posts