Φώτιση είναι η στιγμή που ένα κύμα συνειδητοποιεί πως είναι ο ωκεανός. ― Thich Nhat Hanh
Μοιράσου την σελίδα
Ο Bούδας πέρασε πολλές φορές μέσα από δύσκολες καταστάσεις μετά τη διαφώτισή του αλλά αυτές οι δυσκολίες δεν μπορούσαν πια να τον κάνουν να νιώθει ξεχωριστός από το σύνολο της ύπαρξης ή του διαχωρισμού από τον εαυτό του. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ του να βρίσκεσαι σε πνευματικό ύπνο και του να έχεις αφυπνιστεί. Μοιάζει πολύ (αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιο) με τα συνειδητά όνειρα. Η ζωή εξακολουθεί να προχωρά αλλά στο πλαίσιο του απείρου. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα!
Adyashanti
“Από πού προήλθαν η Γη, το φεγγάρι ή τα άστρα;” Πρέπει να παραδεχτείς πως έχεις θεϊκή άγνοια, πως δεν γνωρίζεις απολύτως τίποτα. Έτσι ξεκινά. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλος Λάο Τσε είπε, “Όσο περισσότερο μιλάς, τόσο λιγότερα ξέρεις. Όσο λιγότερα λες, τόσα περισσότερα ξέρεις”. Γιατί; Επειδή όταν μιλάς, λες για τον κόσμο και για κοσμικά πράγματα. Για τι άλλο μιλάς τελικά;
Κι αφού ο κόσμος δεν υπάρχει με τον τρόπο που νομίζεις, τότε δεν ξέρεις και πολλά. Όσο λιγότερα λες όμως, αυτό σημαίνει  ότι αρχίζεις να κοιτάς προς τα μέσα, να πηγαίνεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου, εκεί που υπάρχει η πραγματικότητά σου. Και τότε αρχίζεις να γίνεσαι η πραγματικότητά σου. Ξεκινάς λοιπόν λέγοντας: “Δεν ξέρω τίποτα”.
Robert Adams
Ένας δάσκαλος Zεν είπε: “Ολόκληρο το σύμπαν είναι η πραγματική μου προσωπικότητα.” Αυτό το ρητό είναι υπέροχο… Αν θέλεις να δεις τι είσαι πραγματικά, άνοιξε το παράθυρο και όλα όσα μπορείς να δεις είναι στην πραγματικότητα η έκφραση της εσωτερικής σου πραγματικότητας. Μπορείς να την αγκαλιάσεις ολόκληρη;
 Adyashanti
 
Αν αναζητάς τη φώτιση σε κάποια μελλοντική εμπειρία, είσαι προορισμένος να ζεις στη δυστυχία. Να είσαι σίγουρος γι’ αυτό. Αν αναζητάς τη φώτιση σε κάποιο στοιχείο τής εμπειρίας που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα είσαι μονίμως απογοητευμένος. Η φώτιση είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους όρους σε ολόκληρο το πνευματικό ρεπερτόριο. Η φώτιση είναι απλά η αναγνώριση του εαυτού μας ως αυτό που είμαστε αυτή τη στιγμή.
 Rupert Spira
 
Ο νους και το σώμα βρίσκονται πάντοτε σε ένα ταξίδι, κινούνται και αλλάζουν, εσύ όμως – που έχεις επίγνωση όλης αυτής της κίνησης και της αλλαγής – δεν ταξιδεύεις μαζί τους. Δεν μοιράζεσαι το πεπρωμένο ή τα όριά τους. Ποτέ δεν γίνεσαι αυτό που φαίνεται πως είναι εκείνα.
―  Rupert Spira
“Κολλάς” με οτιδήποτε κατηγορείς. Αντί να το κατηγορείς, να του εύχεσαι τα καλύτερα. Να του εύχεσαι να είναι ελεύθερο η πρόθεσή σου θα γίνει τόσο ισχυρή που δεν θα επιστρέψει σ’ εσένα. Αν δεν το συγχωρήσεις, αν δεν το ευλογήσεις, αν δεν του ευχηθείς τα καλύτερα, η ενέργεια απλά θα επιστρέψει με μαγνητικό τρόπο σ’ εσένα επειδή ψάχνει για τη λύτρωση. Όλη η αρνητική ενέργεια την ποία έχουμε κληρονομήσει υπάρχει εκεί επειδή ψάχνει για τη λύτρωση.
―  Adyashanti
Η χάρη βρίσκεται πάντοτε εκεί. Δεν μας δίνεται από κάποιον με γενειάδα που βρίσκεται στον ουρανό και που επιλέγει ποιος θα την πάρει και ποιος όχι. Το μόνο που αλλάζει είναι η θέλησή μας να είμαστε ανοικτοί στην χάρη – να μην προσκολλούμαστε στις πιο μεγάλες επιγνώσεις μας αλλά να είμαστε παρόντες στη σοφία και την αγάπη από τις οποίες προέρχεται η επίγνωση.
―  Adyashanti
Η αναπνοή είναι η γέφυρα που ενώνει τη ζωή με τη συνειδητότητα, που ενώνει το σώμα με τις σκέψεις σου. Όποτε νιώσεις ότι ο νους σου περιπλανιέται, χρησιμοποίησε την αναπνοή σου σαν μέσον για να ανακτήσεις τον έλεγχο του νου σου.
―  Thich Nhat Hanh
Σταμάτησε να κυνηγάς αυτό που θέλει ο νους και θα λάβεις αυτό που χρειάζεται η ψυχή σου.
Έχεις πάντα δύο επιλογές. Η μια είναι οικεία: να θυσιάσεις αυτή τη μυστηριώδη αίσθηση αφύπνισης για κάτι άλλο. Η δεύτερη επιλογή είναι να μη θυσιάσεις αυτό που είναι αφυπνισμένο και παρόν εκεί που τυγχάνει να είσαι κι εσύ. Μπορείς να επιλέξεις να μην το θυσιάσεις προσμένοντας μια υπόσχεση για μια καλύτερη στιγμή, ένα καλύτερο γεγονός ή μια καλύτερη εμπειρία. Αυτή είναι η επιλογή σου – να είσαι αληθινός/ή σε αυτό που είναι αληθινό. Κι αυτή είναι η φλόγα τής αλήθειας.
― Ramana Maharshi
Αυτός που αγαπά τον πάντα υποστηρικτή Θεό με την κατανόηση πως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις δικές του πράξεις και που περιμένει τα πάντα να γίνουν μονάχα από τον Θεό, καθοδηγείται κάθε λεπτό από τον Θεό, στο μονοπάτι τής Αλήθειας
― Ramana Maharshi
Η σιωπή είναι ο τελευταίος και υπέρτατος δάσκαλος και το τελευταίο και υπέρτατο μάθημα.
― Adyashanti
Αυτό δεν είναι ένα ταξίδι για να γίνεις κάτι. Είναι για να διώξεις την ταυτότητα αυτού που δεν είσαι, να σταματήσεις να ξεγελάς τον εαυτό σου. Ουσιαστικά, είναι ειρωνικό. Δεν θα καταλήξεις πουθενά αλλού εκτός από εκεί που ήσουν πάντα· όμως αντιλαμβανόμαστε το πού βρισκόμασταν πάντα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Συνειδητοποιούμε τελικά πως ο παράδεισος που όλοι μας ψάχνουμε βρίσκεται εκεί που ήμασταν από πάντοτε.
― Adyashanti
Η ίδια η ψευδαίσθηση δεν είναι τίποτα άλλο από το Άπειρο. Όταν δεν βιάζεσαι και το μυαλό σου είναι ελεύθερο από άγχη, σωπαίνει· και τα Πάντα – όλα τα πλάσματα, όλες οι δραστηριότητες άσχετα με το πόσο συνηθισμένες είναι – γίνονται ίσες εκφράσεις τού Απείρου. Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο Άπειρο ούτε μικρότερο ή μεγαλύτερο Άπειρο. Γι’ αυτό, όλες οι προσπάθειες να βρεις ή να κρατηθείς από το Άπειρο βασίζονται στην ψευδαίσθηση. Και η ίδια η ψευδαίσθηση δεν είναι τίποτα άλλο από το Άπειρο. Το Άπειρο χρησιμοποιεί όλα τα μέσα ώστε να αφυπνιστεί σε όλες τις πιθανές μορφές τής ύπαρξης. Χρησιμοποιεί τη γέννηση, τον θάνατο, τη χαρά, τη λύπη, την καθαρότητα και την παραίσθηση ώστε να αφυπνιστεί. Όλη σου η αναζήτηση είναι στην ουσία και η δραστηριότητα του Απείρου. Άσχετα με το πόσο πολύ μπορείς να παραστρατήσεις ή να παραπλανηθείς, ποτέ δεν μπορείς να απομακρυνθείς από τον εναγκαλισμό τού Απείρου. Αν μπορούσες να σταματήσεις τον ονειροπόλο νου σου και να μείνεις ακίνητος/η στην τωρινή σου κατάσταση, το Άπειρο θα εμφανιζόταν χωρίς καμία προσπάθεια.
― Adyashanti
Εμπιστεύσου την εμπειρία σου όπως ακριβώς εκδηλώνεται, ακόμη κι αν δεν την καταλαβαίνεις.
― Adyashanti
Πνευματικότητα είναι η τέχνη τού να δίνεις προσοχή σε εκείνο που συχνά αγνοείς ασυνείδητα: την πνευματικότητα των πραγμάτων.
― Adyashanti
Η συνειδητή δράση δεν δημιουργεί κάρμα – η αντίδραση κάνει.
― Sadhguru
Η ζωή είναι πολύτιμη για να χάνουμε τους εαυτούς μας σε ιδέες και έννοιες, στον θυμό και στην απελπισία μας.
― Guthema Roba
Δεν υπάρχει προσωπικότητα, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα γέννησης, ζωής και θανάτου. Αυτό που απομένει είναι μόνο η συνειδητότητα, χωρίς όνομα ή μορφή. Η μορφή χρειάζεται ένα όνομα, όταν όμως δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τότε η συνειδητότητα απομένει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει το σώμα, χωρίς όμως ατομικότητα.
― Nisargadatta Maharaj
Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, είναι απλά αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι σωστό, δεν είναι λάθος, δεν είναι καλό, δεν είναι κακό. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι απλά εκτιμήσεις αξίας που βάζουμε πάνω σε ό,τι συμβαίνει και μετά προσποιούμαστε πως είναι αλήθεια.
― Adyashanti
Load More Posts
error:
I use cookies to give you the best experience on my website I Accept

Send this to a friend