Φώτιση είναι η στιγμή που ένα κύμα συνειδητοποιεί πως είναι ο ωκεανός. ― Thich Nhat Hanh
Ο νους και το σώμα βρίσκονται πάντοτε σε ένα ταξίδι, κινούνται και αλλάζουν, εσύ όμως – που έχεις επίγνωση όλης αυτής της κίνησης και της αλλαγής – δεν ταξιδεύεις μαζί τους. Δεν μοιράζεσαι το πεπρωμένο ή τα όριά τους. Ποτέ δεν γίνεσαι αυτό που φαίνεται πως είναι εκείνα.
―  Rupert Spira
Οι άνθρωποι ανησυχούν πως όταν το εγώ ή ο νους πεθαίνει, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κενό χωρίς ευτυχία. Αυτό που πραγματικά όμως συμβαίνει είναι πως εκείνος που σκέφτεται και το αντικείμενο της σκέψης, όλα αυτά γίνονται ένα με την Πηγή η οποία είναι συνειδητότητα και ευδαιμονία… και αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε αδρανής ούτε κενή.
― Sri Ramana Maharshi
Ramana: Μια ανώτερη δύναμη σε καθοδηγεί. Επίτρεψε στον εαυτό σου να οδηγηθεί από αυτή την ενέργεια.
Ερώτηση: Μα δεν έχω επίγνωση αυτής. Σε παρακαλώ κάνε με να το συνειδητοποιήσω.
Ramana: Η ανώτερη δύναμη ξέρει τι να κάνει και πώς να το κάνει. Εμπιστεύσου την.
Ramana Maharshi
Η ουσιαστική φύση της αγνής Επίγνωσης, δεν κερδίζει ή χάνει τίποτα από την όλη ανθρώπινη περιπέτεια.
― Rupert Spira
Ψάχνεις την πραγματική σου φύση. Αυτό για το οποίο ψάχνεις είναι το τι είσαι, όχι το τι θα γίνεις. Αυτό που είσαι ήδη είναι η απάντηση και η πηγή τής ερώτησης. Μέσα του υπάρχει η δύναμη της μεταμόρφωσης. Είναι η πραγματικότητα, ένα τωρινό, πραγματικό γεγονός. Το να ψάχνεις να γίνεις κάτι είναι κάτι καθαρά εννοιολογικό, στο επίπεδο των ιδεών. Δεν περιλαμβάνει ούτε κάποια πραγματικότητα ούτε έχει κάποια αποτελεσματική ισχύ. Ο αναζητητής θα ανακαλύψει πως αυτός είναι αυτό που αναζητά και πως αυτό που αναζητά είναι η πηγή τής αναζήτησης.
Jean Klein
Η αγάπη, η γαλήνη και η ευτυχία είναι απλά λέξεις που περιγράφουν την διάλυση των αντιστάσεων και την κατάρρευση της διαχωριστικότητας και της διαφορετικότητας. Αυτή είναι η γεύση της αληθινής μας φύσης· είναι η φύση του Εαυτού.
― Rupert Spira
 
Να είσαι προσεκτικός. Την στιγμή που αρχίζεις να μιλάς, δημιουργείς ένα λεκτικό σύμπαν.
― Sri Nisargadatta Maharaj
Το πνεύμα μας ανθίζει στην σιωπή της ύπαρξής μας. Όταν μια μικρή σταγόνα διδασκαλίας πέσει στην εσωτερική σιωπή, συμβαίνει η μαγεία.
― Adyashanti
Η συνειδητή δράση δεν δημιουργεί κάρμα – η αντίδραση κάνει.
― Sadhguru
Η σκέψη μάς λέει ότι το σώμα μας και ο κόσμος είναι πράγματα συμπαγή, διαρκή και ουσιώδη και πως η ουσιώδης φύση μας της αγνής επίγνωσης είναι φευγαλέα και επουσιώδης. Στην πραγματικότητα, η επίγνωση είναι πάντοτε παρούσα και ουσιώδης, ενώ όλα όσα γνωρίζουμε για το σώμα και τον κόσμο είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή φευγαλέων αισθήσεων και αντιλήψεων. Έτσι, η πραγματικότητα που η σκέψη σχετίζει με το σώμα και τον κόσμο, ανήκει μόνο στην επίγνωση.
― Rupert Spira
Συλλογίσου βαθιά τον πόνο και τα βάσανα που υπάρχουν μέσα στην επιθυμία να σε συμπαθούν – πόσο διαταράσσει αναπόφευκτα τη συζήτηση και σε αφήνει με την αίσθηση μιας ατελείωτης ανάγκης να σε συμπαθούν. Δεν υπάρχει κάποια διαρκής ικανοποίηση που βγαίνει απ’ αυτό. Αν δεις αρκετά καθαρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα στην επιθυμία να σε συμπαθούν, τότε αυτή θα καταρρεύσει από μόνη της.
― Adyashanti
Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δυνατότητα να ακούς, να είσαι ήσυχος και να είσαι υπομονετικός ώστε να αισθανθείς τον τρόπο που ο Θεός ή η ζωή θέλουν να σού αποκαλυφθούν.
― Adyashanti
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για καμία εκπαίδευση. Η συνειδητότητα είναι πάντοτε μαζί σου. Με τον ίδιο τρόπο που δίνεις προσοχή στον εξωτερικό κόσμο, δώσε και στον εσωτερικό. Καμία νέα ή ειδική επίγνωση δεν είναι απαραίτητη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι συνειδητός στο ότι είσαι συνειδητός. Μην παρεξηγήσεις την απλότητα της συμβουλής. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το θάρρος να εμπιστευθούν εκείνο που είναι αθώο και απλό.
―  Nisargadatta Maharaj

 

Δεν υπάρχει προσωπικότητα, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα γέννησης, ζωής και θανάτου. Αυτό που απομένει είναι μόνο η συνειδητότητα, χωρίς όνομα ή μορφή. Η μορφή χρειάζεται ένα όνομα, όταν όμως δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τότε η συνειδητότητα απομένει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει το σώμα, χωρίς όμως ατομικότητα.
― Nisargadatta Maharaj
Η ζωή είναι πολύτιμη για να χάνουμε τους εαυτούς μας σε ιδέες και έννοιες, στον θυμό και στην απελπισία μας.
― Guthema Roba
Είσαι αγαπητός όπως ακριβώς είσαι. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να το κερδίσεις. Οι αδυναμίες σου, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή σωματικής τελειότητας… τίποτα από αυτά δεν έχουν σημασία. Τίποτα δεν μπορεί να πάρει αυτή την αγάπη μακριά από σένα και πάντοτε θα είναι εκεί.
― Ram Dass
Δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια. Απλά κοίταξε ανάμεσα στις σκέψεις παρά απ’ ευθείας στις σκέψεις. Όταν περπατάς στο πλήθος, δεν τσακώνεσαι με κάθε άνθρωπο που συναντάς· απλά βρίσκεις τον δρόμο σου ανάμεσά τους. Όταν  τσακώνεσαι, προκαλείς τσακωμούς. Όταν δεν αντιστέκεσαι, δεν υπάρχει αντίσταση. Όταν αρνείσαι να παίξεις το παιχνίδι, βγαίνεις έξω από αυτό.
― Sri Nisargadatta Maharaj
Πρέπει πάντα να νιώθεις ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που είσαι. Μη λυπάσαι τον εαυτό σου. Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι. Αγαπώντας τον εαυτό σου όπως είναι, θα υπερβείς τα πράγματα που έχουν εμφανιστεί και σε ενοχλούν, σε πειράζουν και σου προκαλούν πόνο. Θα φύγουν όλα. Δεν θα τα αντιλαμβάνεσαι πια. Απελευθέρωσε τα πάντα. Μην έχεις καμία απολύτως επιθυμία. Βυθίσου βαθιά στον εαυτό σου. Μην αντιδράς στον εξωτερικό κόσμο ή στο σώμα σου. Όλα είναι μια χαρά.
― Robert Adams
Πάνω σε τι αντιδράς; Να ρωτάς τον εαυτό σου κάθε στιγμή της ημέρας όταν η ηρεμία σου διαταράσσεται.
― Kenneth Wapnick
 
Την στιγμή που δεν ακούμε την επόμενη σκέψη μας, είμαστε παραδομένοι πλήρως.
― Ananda
 
Load More Posts