Οι πνευματικοί αναζητητές είναι μερικοί από τους πιο προληπτικούς ανθρώπους στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στους πνευματικούς δασκάλους με πολλές κρυμμένες πεποιθήσεις, ιδέες και εικασίες, τις οποίες και ψάχνουν υποσυνείδητα να επιβεβαιώσουν. Και αν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν αυτές τις πεποιθήσεις, σχεδόν πάντα αντικαθιστούν τις παλιές ιδέες με νέες, πιο πνευματικές, σκεπτόμενοι πως αυτές οι νέες ιδέες είναι πολύ πιο αληθινές από τις παλιές.
Ακόμα κι αυτοί που είχαν βαθιές πνευματικές εμπειρίες και αφυπνίσεις, τις περισσότερες φορές ο νους τους εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένος  σε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να κρατηθεί από την ασφάλεια των γνωστών, των αποδεκτών ή των αναμενόμενων πραγμάτων. Είναι αυτή η προσκόλληση στην ασφάλεια σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές μορφές της η οποία περιορίζει την οπτική τής διαφώτισης και διατηρεί μια κατάσταση εσωτερικής διαίρεσης που είναι η αιτία όλων των δεινών και της σύγχυσης.
Πρέπει να θέλετε να μάθετε την αλήθεια περισσότερο απ’ όσο θέλετε να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να έχετε πλήρη επίγνωση τους γεγονότος ότι δεν είστε τίποτα άλλο από την ίδια την αφύπνιση.
Λίγο μετά από τότε που ξεκίνησα τις διδασκαλίες, παρατήρησα πως όλοι όσοι έρχονταν να με δουν είχαν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων οι οποίες διαστρέβλωναν την αντίληψή τους και περιόριζαν το πεδίο τής πνευματικής τους αναζήτησης. Το πλέον εκπληκτικό ήταν πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα κι εκείνοι που είχαν βαθιές και έντονες εμπειρίες πνευματικής αφύπνισης, συνέχιζαν να μένουν προσκολλημένοι στις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις οι οποίες περιόριζαν το βάθος των εμπειριών και εκφράσεων της πραγματικής αφύπνισης.
Με το πέρασμα του χρόνου άρχιζα να βλέπω πόσο λεπτοφυές και δύσκολο ήταν για τους περισσότερους αναζητητές να βρίσκουν το θάρρος να αμφισβητούν κάθε ιδέα και πεποίθηση σχετικά με την πραγματική φύση τού εαυτού τους, του κόσμου, των άλλων, ακόμα και της ίδιας της διαφώτισης. Μέσα σχεδόν σε κάθε άνθρωπο, κάθε θρησκεία, κάθε ομάδα, κάθε διδασκαλία και κάθε δάσκαλο, υπάρχουν ιδέες, πεποιθήσεις και εικασίες οι οποίες απροκάλυπτα ή κρυφά δεν είναι ανοιχτές σε αμφισβητήσεις. Συχνά, αυτές οι αναμφισβήτητες πεποιθήσεις κρύβουν δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις οι οποίες προστατεύουν κάτι που είναι αναληθές, αντιφατικό ή χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για κάποια συμπεριφορά που είναι λιγότερο διαφωτισμένη.
Η δυσκολία τής διαφώτισης δεν έγκειται απλά στο να ρίξουμε απλά μια ματιά στην κατάσταση αφύπνισης, ούτε στο να τη βιώνουμε συνεχώς αλλά στο να είμαστε και να την εκφράζουμε ως ο εαυτός μας με τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να βγούμε από την κρυψώνα μας πίσω από οποιαδήποτε δεισιδαιμονία και προκατάληψη και να βρούμε το θάρρος να αμφισβητήσουμε τα πάντα, αλλιώς θα συνεχίσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις οι οποίες διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας και την έκφραση αυτού που είναι παντοτινά αφυπνισμένο.
― Adyashanti