Τι σε εμποδίζει στο να είσαι ελεύθερος εδώ και τώρα; Τι σε εμποδίζει στο να είσαι ευτυχισμένος, ήρεμος και να ζεις με ευδαιμονία; Κοίταξε την ζωή σου και ψάξε να βρεις τις αόρατες αλυσίδες που έχεις βάλει στην ψυχή σου. Τι επιθυμείς; Τι περιμένεις να συμβεί; Τι φοβάσαι; Τι σε κάνει να κυνηγάς εφήμερες απολαύσεις, ψάχνοντας ικανοποίηση από τον κόσμο της ύλης; Πόσο ζεις στο παρελθόν και περιμένεις ένα μέλλον; Πολλές αλυσίδες…
Η ψυχή σου είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ουρανού και γης. Μεταξύ ανθρώπινης και κοσμικής εμπειρίας. Μεταξύ ύλης και πνεύματος. Η ψυχή συνδέει τους δύο τούτους κόσμους. Βαραίνει όταν ο άνθρωπος κυνηγά την ύλη και αλαφρώνει όταν ανυψώνεται προς το πνεύμα.
Η ψυχή ενορχηστρώνει την ανθρώπινη και πνευματική εμπειρία. Κουβαλάει καταγραφές από οτιδήποτε έχεις κάνει σε όλες τις ενσαρκώσεις σου. Κουβαλάει συναισθήματα, νου και προσωπικότητα. Κουβαλάει τις κατώτερες ποιότητες του νου (εγώ) αλλά και τις ανώτερες (πνεύμα).
Φαντάσου την σαν ένα κρίκο μεταξύ ουρανού και γης με δυο σκοινιά να τραβούν τον κρίκο, πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω. Όταν ο άνθρωπος πιστεύει τις σκέψεις του, το άγχος του, κυνηγά επιθυμίες και δεσμεύεται από τις προσδοκίες, το σκοινί τραβά τον κρίκο προς την γη, προς την ανθρώπινη εμπειρία. Και η ψυχή βαραίνει.
Όταν όμως ο άνθρωπος βλέπει την ανθρώπινη εμπειρία άξια αγάπης όπως ακριβώς εκδηλώνεται, μην δίνοντας σημασία στο νου που φαντάζεται διάφορα, τότε το σκοινί τραβά τον κρίκο προς το πνεύμα. Και η ψυχή αλαφρώνει.
Και σταδιακά, απελευθερώνεται.
Αγκάλιασε την ανθρώπινη εμπειρία σου μα μην της δίνεις και ιδιαίτερη σημασία. Αγάπησε τους ανθρώπινους περιορισμούς, ζήσε με χάρη και αξιοπρέπεια, αφέσου στον κοσμικό χορό. Αγάπησε ελαττώματα και προτερήματα. Κανένα δεν είναι σπουδαιότερο ή κατώτερο από το άλλο. Απλά έτσι είναι η ανθρώπινη εμπειρία. Ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και σκέψεων  που οδηγούν σε διάφορες εμπειρίες. Και με τη σειρά τους, οι εμπειρίες οδηγούν σε ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και σκέψεων. Ένας φαύλος κύκλος.
Βγες από τον φαύλο τούτο κύκλο και απελευθέρωσε την ψυχή από τα δεσμά του ανθρώπου. Είσαι Θεός. Αλλά όχι ο Θεός της ανθρώπινης εμπειρίας όπου είναι φτιαγμένος από πνεύμα και ψευδαίσθηση.  Αλλά ο Θεός που είναι υπεράνω κάθε προσωποποίησης και περιγραφής. Το Απεριόριστο Ον. Η Συνειδητότητα, Ευδαιμονία, Ύπαρξη.
Και τι χρειάζεται η ψυχή για να σπάσει τα ανθρώπινα δεσμά;
Αγάπη. Μόνο αγάπη.
Με αγάπη,
Έλενα