Η ευδαιμονία και η πληρότητα είναι ο εσωτερικός, σιωπηλός στόχος της ψυχής. Ακόμα και οι προκλήσεις της ζωής γίνονται ευκολότερες όταν ο άνθρωπος εργάζεται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν γνωρίζεις τον στόχο, είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις τα πίτουρα από το αλεύρι· τα συναισθήματα από την πληρότητα και την ευδαιμονία.
Η πληρότητα και η ευδαιμονία την βιώνεις ως μια σιωπηλή κατάσταση του νου… όχι συναισθήματα που έρχονται και φεύγουν. Είναι το κενό πίσω από τις λέξεις που είναι γεμάτο αγάπη, πίσω από την μουρμούρα του νου… και αυτό το κενό εμπεριέχει το Απεριόριστο Ον που είσαι.
Ο κατώτερος νους που εκφράζει το εγώ, πάντα θα μουρμουράει, θα σχολιάζει και θα έχει επιθυμίες. Όταν το πήρα απόφαση πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω το εγώ, για να πω την αλήθεια ανακουφίστηκα. Είναι σαν να σου λέει κάποιος πως δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τον γκρινιάρη καλικάντζαρο για να φτάσεις στο στόχο σου· αντί αυτού, χρειάζεται να πάρεις ένα μακρύτερο και λιγότερο ταξιδεμένο μονοπάτι. Και η διαδρομή αυτή, σε διδάξει και σε αλλάξει.
Αυτό είναι το ταξίδι. Να μείνεις μακριά από τον γκρινιάρη καλικάντζαρο και να ασχοληθείς μόνο με το μονοπάτι. Η διαδικασία θα σε οδηγήσει στην πληρότητα και στην ευδαιμονία.
Ο λόγος που υπάρχει τόση ένταση στον κόσμο είναι γιατί ο ένας βάζει τον καλικάντζαρό του να πολεμήσει με ενός άλλου τον καλικάντζαρο. Το εγώ ενάντια στο εγώ. Η υπέρβαση του εγώ σημαίνει να μην ασχολείσαι με τον καλικάντζαρο αλλά με το ταξίδι. Κάνε ό,τι χρειαστεί. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου “δεν έχω χρόνο” ή “δεν ξέρω πως να το κάνω”. Όταν το αποφασίσεις, η σχέση σου με τον χρόνο αλλάζει και η κατάλληλη βοήθεια εμφανίζεται στο μονοπάτι σου.
Όταν ένιωσα έλξη προς το ταξίδι τιμώντας το κάλεσμα της ψυχής μου – πέρα από τα βιβλία – δεν είχα κάποιον να με διδάξει και να μου εξηγήσει όλα αυτά που σου μεταφέρω τώρα. Να μου εξηγήσει γιατί νιώθω όπως νιώθω. Παράλληλα μεγάλωνα 3 παιδιά και δούλευα στην επιχείρησή μου. Η μέρα μου ήταν γεμάτη από αναγκαίες δραστηριότητες. Κι όμως… η πρόθεσή μου να περπατήσω στο λιγότερο ταξιδεμένο μονοπάτι, άλλαξε τη σχέση μου με το χρόνο και πολλά άλλα. Και με αυτόν τον τρόπο απέκτησα την εμπειρία του ταξιδιού.
Η ευδαιμονία που πηγάζει από την πληρότητα είναι η αληθινή σου φύση. Από αυτή την κατάσταση, δεν βιώνεις έλλειψη και όλα είναι όπως πρέπει να είναι. Όλα έρχονται όπως πρέπει να συμβούν. Ξεκίνησε από εκεί, από την γνώση αυτής της πληροφόρησης. Βάλε αυτή την γνώση στη βάση δεδομένων του νου σου ώστε να είναι ένα σταθερό μέτρο σύγκρισης για όλα όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Οτιδήποτε δεν είναι πληρότητα και ευδαιμονία, παρατήρησέ το και μην το πιστεύεις. Δεν είσαι ο νους σου. Μην πιστεύεις τον θυμό, την απογοήτευση και τις σκέψεις. Όλα αυτά είναι ο καλικάντζαρος που μιλάει.
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που στεναχωριέσαι επειδή σου λείπει εκείνο ή το άλλο. Ή επειδή αυτό που θες δεν πραγματοποιείται. Ή επειδή αυτό που είχες και σου άρεσε, έφυγε. Αλήθεια, ποια είναι η πηγή όλων αυτών των δυσαρεστήσεων και επιθυμιών; Βρες την απάντηση. Είναι μέσα σου.
Να ασχολείσαι με το ταξίδι. Να διαβάζεις οτιδήποτε σε βοηθάει να περαμένεις στο μονοπάτι σου. Σίγουρα είναι μια πρόκληση να σηκώνεσαι κάθε μέρα και να προσπαθείς ξανά για κάτι διατηρώντας τον ενθουσιασμό. Είναι όμως πολύτιμο και σε μαθαίνει πολλά.
Μπορεί να μην έχεις στη ζωή σου κάποιον δάσκαλο για να σε βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πειράζει, κι εγώ νόμιζα πως δεν είχα… και παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να βαδίζω στον λογότερο περπατημένο δρόμο. Και τότε ανακάλυψα πως υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι. Είναι όλα τα γραπτά που έχουν αφήσει πίσω τους ψυχές που ήδη περπάτησαν τούτο τον δρόμο. Κι ακόμη ταξιδεύω, μαθαίνω τόσα πολλά κάθε μέρα και αυτό με συναρπάζει. Προκλήσεις συνεχίζουν να έρχονται συνεχώς γιατί έτσι είναι η φύση της ζωής και το έχω πάρει απόφαση. Δεν παίρνω τις προκλήσεις προσωπικά.
Η πνευματική εξέλιξη είναι σαν να σκαρφαλώνεις ένα βουνό. Συνεχίζεις κάθε μέρα, βήμα-βήμα. Κανένας δεν βρέθηκε στην κορυφή με ένα σάλτο. Χρειάζεται χρόνος για να το καταφέρεις. Δεν είναι όμως διαγωνισμός. Θα φτάσεις όταν είναι να φτάσεις. Και η θέα από εκεί θα σε αποζημιώσει.
Θα πέσεις και θα ξανασηκωθείς. Η επιτυχία στο ταξίδι είναι η διατήρηση της θέλησης να ταξιδέψεις. Για να τα καταφέρω, έκανα στην άκρη κάθε πληροφόρηση και ερέθισμα που δεν με βοηθούσε. Διαβάζω μόνο ό,τι ενισχύει τη θέλησή μου να ταξιδεύω. Απλοποίησα την δουλειά μου και τις δραστηριότητές μου. Διαβάζω και παρακολουθώ μόνο πληροφόρηση από ψυχές που ταξιδεύουν προς την κατεύθυνση που πηγαίνω.
Ό,τι ενισχύει τον θόρυβο του νου, επέλεξα να το βγάλω έξω από την ζωή μου, ενισχύοντας την εσωτερική μου γαλήνη. Αυτό ενισχύει τη θέλησή μου για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος κάθε μέρα.
Με αγάπη,
Έλενα