Δεν είναι εύκολο το να ξεκινήσεις να είσαι ευτυχισμένος. Είναι ο τρόπος να βλέπεις ανάμεσα στις προκλήσεις και στην ατέλειωτη μουρμούρα του νου. Γιατί η ευτυχία είναι και η αληθινή μας φύση, όπως είχε πει και ο Ramana Maharshi.
Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πάντα ευτυχισμένος; Όχι. Ο καθένας μας έχει τον δικό του, γαλάζιο ουρανό και από όλους τους ουρανούς περνάνε σύννεφα. Η ευτυχία είναι σαν τον άνεμο· διώχνει τα σύννεφα γρήγορα.
Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος συνεχίζει να έχει την εμπειρία της στεναχώριας, του θυμού ίσως και για λίγο να πιστεύει την αρνητική μουρμούρα του νου αλλά γνωρίζει τον τρόπο να δει πέρα από τις προκλήσεις. Πέρα από τα θετικά / αρνητικά του κόσμου, υπάρχει η απεριόριστη θεϊκή δύναμη, η συνειδητότητα, ευδαιμονία, ύπαρξη, το απεριόριστο Ον που ονειρεύεται πολλά όνειρα. Και κάθε όνειρο είναι εγώ, εσύ, ένας βράχος, ένα λουλούδι, ένα δέντρο, ένας κόκκος άμμου σε μια παραλία.
Το πρώτο βήμα για να είσαι ευτυχισμένος είναι να πάρεις την ευθύνη των συναισθημάτων σου. Αυτό σημαίνει να μην τα ακολουθείς όταν πηγαίνουν πέρα δώθε στο νου αλλά και από την άλλη να μην τα σταματήσεις να πηγαινοέρχονται. Δεν μπορείς να ζορίσεις ένα συναίσθημα να φύγει. Τα συναισθήματα χρειάζεται να ρέουν. Απλά μετατόπισε την προσοχή σου σε κάτι άλλο. Όταν συμβαίνει δηλαδή μια πρόκληση, ασχολήσου με κάτι που σου δίνει χαρά. Είναι μια άμεση πηγή ευτυχίας. Και ούτε που θα καταλάβεις πότε τα δύσκολα συναισθήματα έφυγαν.
Το δεύτερο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις πως οι πηγές της δυστυχίας σου (μια απώλεια, μια απόρριψη, μια οικονομική πρόκληση) όπως και οι πηγές της ευτυχίας σου, προέρχονται από την ίδια πηγή: Πνεύμα / Θεός / Συνειδητότητα. Δώσε του ό,τι όνομα θες. Αν όλα τα καλά πράγματα προέρχονται από τον Θεό, τα υπόλοιπα από πού προέρχονται; Επίσης από την ίδια πηγή. Όλες οι ψυχές χρειάζονται πολύτιμα μαθήματα για να εξελιχθούν. Και μια πρόκληση που σκιάζει για λίγο τον ήλιο της ευτυχίας σου, είναι μια πρόκληση που έχει ως μόνο σκοπό να σε διδάξει και στο τέλος να σε αλλάξει.
Μόλις ξεπεράσεις το πρώτο σοκ της εμπειρίας, σκέψου το εξής: Τι έχω να μάθω από αυτό που μου συμβαίνει; Τι μου καθρεπτίζει; Αν για παράδειγμα χάσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, άφησε ελεύθερα τα συναισθήματά σου να ρέουν, πέρασε μέσα από αυτό αλλά να έχεις στην μία άκρη του μυαλού σου πως όλη αυτή η εμπειρία θα σε μάθει να είσαι δυνατότερος και να δεις ίσως τον θάνατο ως μια διαφορετική κατάσταση ύπαρξης παρά ως μια απώλεια. Ο θάνατος τερματίζει το σώμα και όχι την σχέση με τον αγαπημένο μας.
Η ευτυχία είναι μια κατάσταση ύπαρξης που είναι επιλογή μας να ζούμε, όμως για να φτάσουμε εκεί, μάς έχουν σμιλεύσει οι προκλήσεις. Κάθε πρόκληση μάς κάνει και λίγο πιο σοφούς και κάθε φορά μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε και λίγο περισσότερο την διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει η ψυχή μας. Μέχρι να μάθουμε να παραδινόμαστε στην ροή, στον τούτο όμορφο κοσμικό χορό.
Αντί να παραπονιέσαι λοιπόν για τις προκλήσεις, να λες: Ακόμη μια πρόκληση για να μάθω να είμαι πνευματικά δυνατότερος. Υπερβαίνοντας τους φυσικούς περιορισμούς, βυθίζομαι ολοένα και περισσότερο στην απεριόριστη ευδαιμονία της θεϊκότητας.
Όταν έχεις μια πρόκληση, πάρε λίγο χρόνο να εκφράσεις συναισθήματα αλλά μην αργήσεις να σηκώσεις τα μανίκια σου και να σκεφτείς πώς να το αντιμετωπίσεις. Πάρε την πρόκληση στα χέρια σου, κάνει ό,τι μπορείς και μετά απελευθέρωσέ την. Η λύση δεν θα αργήσει να έρθει. Θυμήσου: όλα όσα σού συμβαίνουν, μπορείς να τα χειριστείς, μπορείς να τα ξεπεράσεις. Όλα όσα σού συμβαίνουν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθείς.
Ο θάνατος μάς εξελίσσει, η απώλεια μάς εξελίσσει, η έλλειψη χρημάτων / συντρόφου / στέγης μάς εξελίσσουν… κι ας μην το βλέπουμε εκείνη τη στιγμή. Αργότερα καταβαίνουμε τα δώρα της κάθε εμπειρίας. Κανένας μα κανένας δεν εξελίχθηκε μέσα από τα εύκολα. Η ίδια η ζωή στον πλανήτη Γη εξελίχθηκε επειδή οι εξωτερικές συνθήκες ανάγκασαν τα πλάσματα να βρουν άλλους τρόπους για να επιβιώσουν και να γίνουν καλύτερα και πιο δυνατά.
Με αγάπη
Έλενα