Ο εγωικός νους δεν μπορεί να φανταστεί ότι έχεις την δυνατότητα να λειτουργήσεις ως ένας συγκεκριμένος άνθρωπος χωρίς να ταυτίζεσαι με το σώμα σου. Όμως, μπορώ προσωπικά να σε βεβαιώσω πως έχεις, όχι μόνο τη δυνατότητα αλλά και την ευκολία και την ελευθερία να το κάνεις.
Για να απελευθερώσεις την ταύτιση με το σώμα, άρχισε να κοιτάς βαθιά μέσα στο σώμα. Το σώμα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο ο εγωικός νους ταυτίζεται “αποκλειστικά” με ένα συγκεκριμένο σώμα που είναι προβληματικό. Κοίταξε βαθιά και παρατήρησε σιωπηλά. Κάθε απαραίτητο κομμάτι τού σώματος, αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς εσένα: αναπνοή, πέψη, ακοή, αισθήσεις, όραση, γεύση κλπ. Ακόμα και οι εγκεφαλικές λειτουργίες και η ανάδυση και διέλευση των σκέψεων, των προθέσεων, των επιθυμιών και στης συνείδησης προκύπτουν αυθόρμητα. Όλος ο εαυτός είναι μια νοητική προβολή σε κάποια σωματική λειτουργία που προκύπτει αυθόρμητα. Ακόμα και η προβολή ενός ξεχωριστού εαυτού εμφανίζεται αυθόρμητα.
Δες τα πάντα σε βάθος και η προβολή τού ατομικού εαυτού σε κάθε στιγμή, θα σταματήσει μόνη της. Το να κατανοείς δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μπορείς βλέπεις σε βάθος. Δεν μιλώ για μια φιλοσοφία τού μη-εαυτού. Αυτό που περιγράφω είναι ένας άμεσα θαρραλέος στοχασμός. Είναι ελευθερία και γαλήνια χαρά. Είναι ευτυχία.
Adyashanti