Οι εμπειρίες της ζωής συμβαίνουν αυθόρμητα. Δεν έχουμε έλεγχο στο τι θα βιώσουμε ως ψυχή αλλά σίγουρα έχουμε απόλυτο έλεγχο στο πώς θα αντιδράσουμε απέναντι στην εμπειρία που έχει εκδηλωθεί.
Οι εμπειρίες εξελίσσουν την ψυχή στο να αφυπνιστεί. Είναι το καλέμι και το σφυρί που μεταμορφώνουν ένα κομμάτι μάρμαρο σε ένα υπέροχο άγαλμα. Ο καλλιτέχνης είναι το σώμα, το εγώ είναι η μία δύναμη που κινεί το σώμα και το Σύμπαν η άλλη δύναμη που το κινεί επίσης. Αν ο καλλιτέχνης βαριέται με τη διαδικασία, θυμώνει ή προτιμά να κάνει κάτι άλλο, τότε το εγώ έχει πάρει τα ηνία και το άγαλμα δεν ολοκληρώνεται. Ενώ αν αφεθείς στην καθοδήγηση του Σύμπαντος, θα ολοκληρώσεις την αποστολή σου με το να δημιουργήσεις ένα πανέμορφο κομψοτέχνημα.
Ξέρω… πολλές εμπειρίες σε θυμώνουν, σε απογοητεύουν, σε κάνουν να χάσεις την εμπιστοσύνη σου… Βλέπεις αδιέξοδα παντού, νιώθεις να σε χειρίζονται, να σε εκμεταλλεύονται κι εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Κι άλλες φορές προσκολλάσαι τόσο πολύ στο δράμα, που ολόκληρη η ζωή σου καθορίζεσαι μέσα από αυτό.
Να θυμάσαι όμως πως όλα αυτά τα κάνει το εγώ. Είναι ο ρόλος του να φέρεται έτσι. Μην ταυτίζεσαι με ό,τι κάνει. Μην πιστεύεις το νου που μουρμουράει όλη την ώρα. Δεν είσαι τίποτα από όλα αυτά.
Πίστεψέ με όταν σου λέω πως είσαι το Σύμπαν. Δεν έχει σημασία ποια εμπειρία βιώνεις αυτή τη στιγμή. Μην τις παίρνεις προσωπικά. Σημασία έχει το μάθημα πίσω από την εμπειρία.
Να καλοδέχεσαι τις δύσκολες εμπειρίες. Ναι, ξέρω, μοιάζει αδύνατο. Ποιος καλοδέχεται μια απώλεια, μια απόρριψη ή μια έλλειψη; Το εγώ θυμώνει με την αλήθεια. Δεν έχει σημασία ποιες εμπειρίες σού συμβαίνουν αλλά αυτό που ξεκλειδώνουν μέσα σου. Εστιάσου εκεί.
Κάθε φορά που έχεις μια δύσκολη εμπειρία, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Πόσο έχει εξελιχθεί; Κατά πόσο έχεις υπερβεί το εγώ;
Το να ξεφορτωθείς το εγώ που αντιστέκεται όλη την ώρα, είναι μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Εκεί οδηγούμαστε ως είδος… στην δημιουργία ενός νέου γενετικού κώδικα που Δεν περιλαμβάνει την εγωική συμπεριφορά. Καλώς ήλθες στη διαδικασία της αφύπνισης.
Με αγάπη,
Έλενα