Αυτή η ευτυχία είναι το υπόστρωμα της ύπαρξής σου. Όλες οι εξωτερικές διεργασίες συμβαίνουν πάνω σε αυτό το υπόστρωμα, όπως μια ταινία παίζεται πάνω σε μια οθόνη. Εσύ είσαι η αγνή, ακηλίδωτη οθόνη. Τίποτα απ’ όσα σού έχουν συμβεί δεν έχει επηρεάσει την οθόνη. Τίποτα απ’ όσα πρόκειται να σου συμβούν δεν θα επηρεάσει την αγνότητα της πραγματικής σου φύσης. Τίποτα απ’ όσα εμφανίστηκαν στην οθόνη δεν άλλαξε την πραγματική της φύση. Ποια είναι αυτή η φύση; Η ευτυχία, η απέραντη αγάπη, η συμπόνια, η παντογνώστρια ευδαιμονία. Αυτό είσαι. Ζήσε λοιπόν ανάλογα.
Αυτή η κατάσταση είναι πέρα από την ενασχόληση με τον εαυτό σου. Είναι σαν να σε έχει μαγέψει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα και έχεις ξεχάσει εντελώς τον εαυτό σου. Αυτή είναι μια μικρή, μια μικροσκοπική ιδέα του πώς μοιάζει η πραγματική ευτυχία, δήλαδή όταν ξεχνάς τον ανθρώπινο εαυτό σου και τις ανησυχίες σου. Αυτή η ευτυχία είναι το υπόστρωμα της ύπαρξής σου. Εσύ όμως ταυτίζεσαι με τα εξωτερικά γεγονότα που συμβαίνουν επιφανειακά, όπως η ταινία πάνω στην οθόνη.
Η ζωή είναι επερχόμενα γεγονότα που αλλάζουν συνεχώς. Κάποια είναι ευχάριστα και κάποια όχι· κανένα όμως δεν είναι μόνιμο. Η οθόνη παραμένει συνεχώς αγνή. Πάντα. Με αυτό τον τρόπο, η πραγματική σου ουσία, εκείνης τής υπερκόσμιας ευτυχίας παραμένει ανέγγιχτη απ’ όλες τις χρονικές περιστάσεις και τα γεγονότα που εμφανίζονται στην οθόνη του πραγματικού εαυτού σου. Όταν το συνειδητοποιήσεις πραγματικά αυτό, όταν γίνει εσωτερική συνειδητοποίηση και δεν είναι απλά λόγια, τότε θα αρχίσεις να νιώθεις αυτή την αλήθεια εκπέμποντας τις ποιότητες τού πραγματικού εαυτού σου που είναι η απέραντη αγάπη και η συμπόνια. Για σένα, στην ουσία είναι να ζεις μέσα στον πραγματικό σου εαυτό. Και η ευτυχία είναι ακριβώς αυτή η στιγμή.
― Robert Adams