Από την στιγμή που σταμάτησα να προσπαθώ να επηρεάσω τα πράγματα στη ζωή μου, αφέθηκα σε έναν όμορφο, κοσμικό χορό γεμάτο αρμονία και χάρη. Υποδέχομαι ό,τι έρχεται και αποχαιρετάω ό,τι φεύγει.
Βρισκόμαστε σε έναν πλανήτη όπου οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της εξέλιξης. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Και ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος επειδή δεν μπορεί να δεχτεί τούτη τη μεγάλη αλήθεια.
Ο νους γατζώνεται στις ευχάριστες στιγμές της ζωής και προσπαθεί να τις κρατήσει  για πάντα. Ή να τις επαναλάβει. Κι έτσι, ο άνθρωπος είτε προσκολλάται στο παρελθόν αναπολώντας τις ευχάριστες στιγμές είτε προσπαθεί με κάθε τρόπο να υλοποιήσει καινούριες.
Στην αρχή νόμιζα πως ήταν χρέος μου να προσπαθώ να με κάνω ευτυχισμένη με τον τρόπο που το εγώ καθόριζε. Δοκίμαζα διάφορες θεωρίες και συστήματα με κάποια επιτυχία. Για λίγο έλαμπαν όμορφες στιγμές και υλοποιήσεις αλλά δεν αργούσα να βυθιστώ  πάλι στο χάος. Προσπαθούσα να υλοποιήσω εκείνο ή το άλλο… να θεραπεύσω εκείνο ή το άλλο… μέχρι που τελικά εξαντλήθηκα, παράτησα κάθε προσπάθεια να αλλάξω την πραγματικότητά μου και βυθίστηκα στην απογοήτευση…  Επιτέλους άφησα την ζωή να έρχεται αυθόρμητα.
Και τούτη τη στιγμή που αφέθηκα στον κοσμικό χορό, ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα που κατάφερα ως άνθρωπος και ως ψυχή.
Ο Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ είχε πει: “Όσο έχεις την εντύπωση ότι επηρεάζεις τα γεγονότα, η έννοια της ελευθερίας δεν είναι για εσένα. Η ίδια η έννοια του να πράττεις, να είσαι η αιτία για κάτι, είναι δεσμευτική. Αν θέλεις να κάνεις πραγματική πρόοδο, πρέπει να ξεχάσεις κάθε ιδέα προσωπικής απόκτησης”.
Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι, σύμφωνα με το κάρμα που έχουμε να υλοποιήσουμε σε αυτή τη ζωή. Στρογγυλεύουμε τους λογαριασμούς, λέει ο Νισαργκαντάττα. Η ψυχή του καθενός μας έχει συγκεκριμένα μαθήματα να περάσει, μέσα από συγκεκριμένες εμπειρίες. Όμως έχουμε πλήρη ελευθερία στο πώς να φερθούμε απέναντι σε ό,τι εκδηλώνεται… είτε στον εξωτερικό μας κόσμο, είτε μέσα μας. Και η συμπεριφορά μας, καθορίζει ή διαλύει το επόμενο κάρμα.
Ο Ρόμπερτ Άνταμς , αφοσιωμένος στον Σρι Ραμάνα Μαχάρσι, είχε πει: “Θυμήσου ξανά πως το σώμα σου ήρθε στη Γη λόγω του κάρμα. Και θα περάσει αυτά που έχει να περάσει. Εσύ όμως δεν έχεις να κάνεις τίποτα με αυτό επειδή δεν είσαι το σώμα σου. Αν το σκέφτεσαι όμως, θα το κακομάθεις. Άφησε επομένως το σώμα σου να κάνει αυτό που ήρθε εδώ να κάνει. Μην παρεμβαίνεις. Μην αγωνίζεσαι. Απλά παρατήρησε. Μην αντιδράς. Και θα είσαι μια χαρά”.
Είναι τελικά απλή η ζωή. Δεν χρειάζονται μεγάλες φιλοσοφίες και διάφορα συστήματα για να είσαι ευτυχισμένος ή να πετύχεις εκείνο ή το άλλο. Ό,τι είναι να συμβεί θα πάρει τον δρόμο του αυθόρμητα και χωρίς προσπάθειες. Όπως είχε πει και ο Σρι Ραμάνα Μαχάρσι… “Ό,τι είναι να συμβεί, ακόμη κι αν προσπαθείς να το εμποδίσεις, θα συμβεί. Ό,τι είναι να μην συμβεί, όσο κι αν προσπαθείς, δεν θα συμβεί”.
Αυτή η αλήθεια έφερε γαλήνη στην ζωή μου. Σταμάτησα τις προσπάθειες να γίνει αυτό ή εκείνο ή να εμποδίσω να συμβεί αυτό ή εκείνο και τότε αφέθηκα στον κοσμικό ρυθμό. Και ό,τι χρειάζεται το σώμα-Έλενα, έρχεται αυθόρμητα και στην ώρα του.
Δεν σου λέω πως ο νους δεν λέει τα δικά του. Συνεχίζει την μουρμούρα αλλά όταν βλέπεις ανάμεσα στις σκέψεις και αποκαλύπτεις την εσωτερική γαλήνη που χαρίζει η Συνειδητότητα, μπορείς να αγνοήσεις τους φόβους, τις επιθυμίες, τις αναμνήσεις και την προβολή του μέλλοντος που θέλει και αναζητάει το εγώ.
Εσωτερικεύσου και τότε θα εμπιστευτείς τον εσωτερικό σου δάσκαλο. Όλοι μας έχουμε. Είναι μια λεπτοφυή ενέργεια· κι επειδή τα πάντα είναι ένα και όλοι είμαστε ένα γιατί είμαστε η ίδια η Ύπαρξη, Συνειδητότητα, Ευδαιμονία… ο εσωτερικός σου δάσκαλος, όποια μορφή κι αν έχει, όποιος κι αν είναι… είσαι στην πραγματικότητα εσύ.
Με αγάπη,
Έλενα