Ο ρυθμός της ζωής είναι δύσκολος, επίμονος, αγχώδης και δεν μας επιτρέπει να πάρουμε ανάσα. Τις περισσότερες φορές έρχεται το βράδυ χωρίς να το καταλάβουμε, έχοντας χάσει τον εαυτό μας στον απαιτητικό ρυθμό που έχουμε δημιουργήσει.
Ο νους είναι από τη φύση του γυρνάει δεξιά κι αριστερά, παρασέρνεται από σκέψεις, επιθυμίες, θυμό, αναμνήσεις… μετανιώνει για λόγια που είπε ή που δεν είπε και χάνεται στη φαντασία. Ο νους είναι ασταθής όσο εμείς δε του δίνουμε σημασία και σύντομα, είναι εκείνος που καθορίζει τις σκέψεις μας και όχι οι επιθυμίες της καρδιάς μας.
Ο νους μάς παρασέρνει γιατί δεν έχουμε μάθει να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να βιώνουμε τις καταστάσεις. Τις προσπερνάμε… είτε επειδή βιαζόμαστε, είτε επειδή δεν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται και να δημιουργούν μελλοντικά μπλοκαρίσματα μέσα μας.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να μη μας ξεφεύγει ο νους, χάνοντας πολύτιμα μαθήματα, ευκαιρίες και δώρα; Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να τον σταθεροποιήσουμε;
1. Σταμάτησε αμέσως μόλις νιώσεις ένα έντονο αίσθημα.
Όταν νιώσεις θυμό, απογοήτευση, χαρά, αγάπη, στάσου και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Μην το κρίνεις, μην προσπαθείς να το αλλάξεις, απλά παρατήρησέ το. Έτσι θα μάθεις να μη σου ξεφεύγουν οι στιγμές που φέρνουν δώρα αλλά και που διδάσκουν. Θα εκπαιδεύσεις στο νου σου να μην παρασύρεται από συναισθήματα αλλά να τα παρατηρεί.
2. Πόσο ευχαριστημένος είσαι;
Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την ζωή μας και ξεχνάμε να τσεκάρουμε κάθε τόσο πού οδηγούν οι πράξεις μας. Αν έχεις ένα όνειρο, όλα όσα κάνεις μέσα στην ημέρα, σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό; Ακόμη κι αν είσαι αναγκασμένος να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει, μπορείς πάντοτε να βρίσκεις στιγμές για να εκφράζεις το πάθος σου. Ο νους δυσανασχετεί όταν κάνει πράγματα που δε του αρέσουν ή βαριέται και σύντομα οδηγεί τον άνθρωπο να ζει μια μηχανική ζωή. Αν είσαι αναγκασμένος να κάνεις κάτι που δε σου αρέσει, φρόντισε μέσα στην ημέρα σου να κάνεις οπωσδήποτε κάτι που σε ευχαριστεί, μια δραστηριότητα που ξυπνάει το νου και τον κάνει ευτυχισμένο.
3. Ευγνωμοσύνη
Η πολυτιμότερη στιγμή είναι η στιγμή που αναγνωρίζεις όλα τα καλά πράγματα που έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα σου. Ακόμη και μία δυσκολία φέρνει δώρα όπως είναι μια πολύτιμη εμπειρία, ένα συμπέρασμα, μια συνειδητοποίηση. Μην ξεχνάς να απαριθμείς όλα τα όμορφα πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα σου και να εκφράζεις ευγνωμοσύνη γι’ αυτά, ακόμη και για όσα θεωρείς δεδομένα. Με την ευγνωμοσύνη, βοηθάς το νου σου να στέκεται στις στιγμές και να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο. Τον κάνεις να στέκεται προσοχή σε γεγονότα που θεωρεί σημαντικά και να μη τα παρασέρνει στο θόρυβο που κάνει.
Η σταθερότητα του νου, βοηθάει τη ζωή να μη μας ξεφύγει. Μας βοηθάει να είμαστε συνειδητοί στα δώρα της αλλά και στις απεριόριστες δυνατότητές μας.
Με αγάπη
Έλενα