Αυτές είναι οι τέσσερις αρχές που σου δείχνουν πως βρίσκεσαι κοντά στην αυτο-πραγμάτωση. Φυσικά, όλοι έχουμε ήδη αυτο-πραγματωθεί.
Αρχή πρώτη:
Έχεις μια αίσθηση και μια πλήρη κατανόηση πως όλα όσα βλέπεις, τα πάντα στο σύμπαν και στον κόσμο, προέρχονται από το μυαλό σου.  Αναρωτιέσαι λοιπόν, “Τι πράγματα σκέφτομαι όλη τη μέρα;” Φυσικά, αν φοβάσαι κάτι, αν ανησυχείς, αν πιστεύεις πως κάτι δεν πάει καλά κάπου, αν νομίζεις πως υποφέρεις από έλλειψη ή περιορισμούς, αρρώστιες ή οτιδήποτε άλλο, τότε χάνεις την ουσία επειδή δεν καταλαβαίνεις πώς όλα αυτά τα πράγματα απλά τα υλοποιεί ο νους σου.
Αρχή δεύτερη:
Πρέπει να έχεις μια ισχυρή αίσθηση, μια βαθιά συνειδητοποίηση πως δεν έχεις γεννηθεί. Δεν έχεις γεννηθεί, δεν βιώνεις κάποιου είδους ζωή και δεν εξαφανίζεσαι, δεν πεθαίνεις. Συνειδητοποιείς τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει αιτία για την ύπαρξή σου. Δεν υπάρχει αιτία για τις δυσκολίες που περνάς. Δεν υπάρχει αιτία για τα προβλήματά σου.
Τρίτη αρχή:
Έχεις επίγνωση του εαυτού σου και μια βαθιά κατανόηση πως τίποτα δεν έχει εγώ. Δεν μιλώ μόνο για τα συναισθανόμενα όντα. Μιλώ για το ορυκτό βασίλειο, το φυτικό βασίλειο, το ζωικό βασίλειο και το ανθρώπινο βασίλειο. Τίποτα δεν έχει εγώ. Δεν υπάρχει εγώ. Συνειδητοποιείς τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα πάντα είναι ιερά. Τα πάντα είναι Θεός.
Αρχή τέταρτη:
Έχεις μια βαθιά πεποίθηση, μια βαθιά κατανόηση και μια βαθιά αίσθηση του τι είναι η αυτο-πραγμάτωση τής ευγενούς σοφίας. Τι σημαίνει για εσένα η αυτο-πραγμάτωση τής ευγενούς σοφίας; Δεν μπορείς ποτέ να μάθεις προσπαθώντας να ανακαλύψεις τι είναι, επειδή είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Μπορείς να μάθεις μόνο ανακαλύπτοντας τι δεν είναι.  Έτσι λοιπόν λες, “Δεν είναι το σώμα μου, δεν είναι ο νους μου, δεν είναι τα όργανά μου, δεν είναι οι σκέψεις μου, δεν είναι ο κόσμος μου, Δεν είναι το σύμπαν μου, δεν είναι τα ζώα, τα δέντρα, το φεγγάρι, ο ήλιος, τα αστέρια, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά”.
Όταν τα έχεις σκεφτεί όλα και δεν έχει μείνει τίποτα, αυτό είναι, το τίποτα, η κενότητα, η nirvana, η απόλυτη ενότητα.
― Robert Adams