Πολλές φορές στη ζωή μας προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές αλλά δεν φαίνεται να ευδοκιμούν. Όσο κι αν προσπαθούμε, τα πράγματα δεν αλλάζουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Ό,τι κι αν κάνουμε, η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν αλλάζει ή αλλάζει ελάχιστα.
Μα πώς μπορούν να γίνουν τότε θετικές αλλαγές στον πλανήτη; Πώς μπορεί μια συμπεριφορά αγάπης και συμπόνιας να αλλάξει τον κόσμο;
Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα με το να παλεύεις την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, χτίσε ένα νέο μοντέλο που κάνει το υπάρχον μοντέλο απαρχαιωμένο. — Richard Buckminster Fuller
Μην προσπαθείς λοιπόν να “πολεμήσεις” το υπάρχον κοινωνικό σύστημα ή να αλλάξεις με το ζόρι κάποια συμπεριφορά που δεν σου αρέσει στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλον. Άφησέ τα πράγματα στην ησυχία τους. Άσε τα να υπάρχουν όπως ακριβώς είναι.
Από την άλλη, καλλιέργησε την θετική σου συμπεριφορά με πράξεις καλοσύνης και αγάπης. Ποια είναι τα ταλέντα σου; Χρησιμοποίησε ένα μέρος της ενέργειάς σου για να προσφέρεις κάτι καλό στον κόσμο.
Ακόμη και η μεταλαμπάδευση ενός άρθρου ενδυνάμωσης στο internet είναι ένας καλός σκοπός. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις έναν δύσκολο φίλο ή συνάδελφο, δείξε του κατανόηση. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις ένα σαθρό κοινωνικό σύστημα, δημιούργησε ή ενίσχυσε θετικούς σκοπούς που κάνουν τον κόσμο καλύτερο και βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.
Τότε χτίζεις κάτι νέο. Κάτι μοναδικό. Δημιουργείς πηγές αγνής πρόθεσης και ενέργειας που επιδρούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι: μόνο το φως μπορεί να το κάνει. — Martin Luther King
Με αγάπη,
Έλενα